Promotie Niccoló Tesi

Op 28 september om 11:45 uur verdedigd Nicco Tesi zijn proefschrift getiteld “The Genetics of Cognitively Healthy Centenarians”. In zijn proefschrift onderzocht Nicco cognitief genetisch profiel van gezonde honderdjarigen.

Niccoló Tesi
 

Beschermd tegen Alzheimer

Tijdens  zijn onderzoek bestudeerde Nicco Tesi de genetica van cognitief gezonde honderdjarigen. Dit zijn mensen ouder dan 100 jaar met goed onderhouden cognitieve en fysieke capaciteiten. Bij deze bijzondere mensen heeft hij genetische mutaties bestudeerd die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De belangrijkste bevinding uit zijn proefschrift is dat cognitief gezonde honderdjarigen genetisch beschermd zijn tegen de ziekte van Alzheimer. Dit beschermingsmechanisme verloopt voornamelijk via een efficiënt immuunsysteem.

Genetische aanleg

Honderdjarigen hebben bovendien ook een genetische aanleg om langer te leven dan de algemene bevolking. Dankzij de vele genetische mutaties die het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en neurologische ziekten verminderen. Het onderzoek van Tesi naar honderdjarigen is aangesloten bij internationale gezamenlijke genetische onderzoeken naar de ziekte van Alzheimer en de menselijke levensduur. Dit leidde tot de ontdekking van aanvullende genetische mutaties die verband houden met deze eigenschappen. Ten slotte heeft Nicco tools ontwikkeld die door de wetenschappelijke gemeenschap kunnen worden gebruikt om analyses van genetische gegevens uit te voeren.