Vidi-beurs voor Henne Holstege

Biochemicus Henne Holstege krijgt een Vidi-financiering van 800.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kan zij de komende vijf jaar een vernieuwde onderzoekslijn ontwikkelen binnen haar onderzoeksgroep.

In Nederland hebben bijna 300.000 mensen dementie en jaarlijks komen er daar ongeveer 20.000 mensen bij. Het is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland en daarmee een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Dementie wordt voor een groot deel veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Een ziekte waar helaas nog geen genezing voor is, dus de enige effectieve remedie tegen alzheimer is het voorkomen ervan.

Erfelijke oorzaak

Naar schatting is 60-80% van het risico om alzheimer te krijgen erfelijk. Het genoom (verzameling van alle genen) lijkt dus een effectief hulpmiddel om het individuele risico op alzheimer te voorspellen. Alleen weten de onderzoekers nog lang niet alle genetische elementen die verband houden met deze ziekte. Herhalingen in de DNA-code kunnen de kans om alzheimer te krijgen verhogen. Holstege vergelijkt herhalingen in de DNA-code van alzheimer-patiënten en gezonde honderdplussers om te achterhalen welke herhalingen gevaarlijk zijn. Hiermee hoopt ze, op basis van de individuele genomen, in de toekomst te kunnen voorspellen wie er behandeld moet worden om hersenschade te voorkomen.

100-plus onderzoek

Zes jaar geleden is het 100-plus onderzoek opgezet vanuit een samenwerking tussen Alzheimercentrum Amsterdam en de afdeling Humane Genetica van het Amsterdam UMC. De onderzoekers verzamelen het erfelijk materiaal van gezonde 100-plussers zonder dementie. Om zo zoveel mogelijk te weten te komen over de bijzondere eigenschappen van dit erfelijk materiaal wordt het DNA van deze bijzondere mensen in zijn geheel in kaart gebracht en met elkaar vergeleken. Dit vereist nieuwe geavanceerde DNA-analyse technieken die niet standaard worden gebruikt. In samenwerking met de TU Delft worden hier speciale software pakketten voor ontwikkeld.

NWO-Talentprogramma

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.