ABOARD Webinar #2 | Op weg naar behandeling op maat voor de ziekte van Alzheimer

Webinarreeks ‘Alzheimer Uitgelegd’

Alzheimer raakt ons allemaal. We weten nog veel te weinig over deze nare ziekte, maar wetenschappelijk onderzoek brengt ons steeds verder. ABOARD, voluit A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease, is een grootschalig onderzoeksproject dat werkt aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van alzheimer. ABOARD wordt uitgevoerd door een landelijk, publiek-privaat consortium. Deze maand start er vanuit het ABOARD-project een reeks webinars getiteld ‘Alzheimer Uitgelegd’. Elke drie maanden verzorgt één van de onderzoeksgroepen uit het consortium een webinar, met steeds een ander onderwerp in de schijnwerpers. De webinars zijn gratis en toegankelijk voor iedereen met interesse in Alzheimer.

DATUM: 10 juni 2022

TIJD: 14.00 – 15.00 uur

WAAR: online via Zoom

THEMA: “Erfelijkheid bij de ziekte van Alzheimer: begrip en klinische praktijk.”

Een groot deel van het risico op dementie is genetisch bepaald. Maar hoe zit dat? Welke Als één van je ouders het heeft, krijg jij het dan ook? Is het nuttig om je eigen genetisch risico te kennen? Henne Holstege en Sven van der Lee bespreken de nieuwste inzichten uit het internationale wetenschappelijk onderzoek op het gebied van genetica en bespreken veel voorkomende vragen van patiënten en familieleden.

SPREKERS:

Sven van der Lee: arts-onderzoeker aan het Alzheimercentrum Amsterdam. Na een opleiding tot arts in het LUMC in leiden heeft hij een promotieonderzoek gedaan aan het ErasmusMC in Rotterdam. Met zijn promotieonderzoek leverde hij een bijdrage aan de ontdekking van meerdere erfelijke factoren die het risico op de ziekte van Alzheimer beïnvloedden. In het Alzheimercentrum Amsterdam en afdeling klinische genetica zet hij dit onderzoek voort en probeert daarnaast de bevindingen uit het erfelijkheidsonderzoek toe te passen om de diagnostiek van dementie in de dagelijkse praktijk te verbeteren.

Henne Holstege: Tijdens haar studie scheikunde in Leiden deed Henne Holstege een jaar lang onderzoek aan Harvard University in Boston waar zij werkte aan de specifieke moleculaire mechanismen in de hersenen die leiden tot het gevoel van verzadiging, en de invloed van de genetica daarop. Haar promotie onderzoek deed ze bij het Nederlands Kanker Instituut naar de erfelijke factoren bij het ontstaan van borstkanker. Daarna keerde zij terug naar het hersenonderzoek, zodat ze haar kennis van de moleculaire genetica dáárop toe kon passen. Naast haar interesse in de invloed van de genen op het ontstaan van hersenziektes, is zij ook geïnteresseerd in het andere uiteinde van het spectrum: de invloed van de genen op langdurig gezond blijven. Mevrouw van Andel-Schipper, was daarin haar grote inspiratiebron: zij werd maar liefst 115 jaar zonder ook maar enkele verschijnselen van dementie. Waren er genetische factoren die haar beschermden tegen (cognitieve) achteruitgang?

Sinds 2013 leidt Henne het 100-plus Onderzoek aan het Amsterdam UMC, en vergelijkt zij de genetische factoren van de mensen die in goede mentale gezondheid de 100 halen, met de genetische factoren van mensen die juist op jonge leeftijd wél met Alzheimer te maken kregen. Daarbij probeert zij een beter begrip te krijgen over de beschermende en risico-verhogende erfelijke factoren die gezamenlijk de erfelijkheid van dementie bepalen. Met haar onderzoek naar beide extremen op het cognitieve spectrum hoopt zij bij te kunnen dragen aan een toekomst met minder dementie.

Wilt u hieraan meedoen? Schrijf u dan in via het aanmeldformulier onderaan deze pagina.